Ekstraordinært afdelingsmøde i fsb afdeling 01-43 Tingbjerg I og 01-50 Tingbjerg II

Referat af ekstraordinært afdelingsmøde i afd. 01-43 Tingbjerg I og 01-50 Tingbjerg II

Dato
Den 10. juni 2024 kl. 18:00

Sted
Tingbjerg Kulturhus, Skolesiden 4

Deltagere
Fra afdeling 01-43, Tingbjerg I: 14 lejemål fremmødt
Fra afdeling 01-50, Tingbjerg II: 27 lejemål fremmødt
Fra organisationsbestyrelsen: Ib Sørensen, Dorthe Raltters
Fra fsb: Henrik Mønsted Larsen, Lotte Thiim Bertelsen, Hanne Frost, Thomas Beck, Timmi Tullin, Henrik Juul Nielsen, Anne Sophie Hansen og Frederikke Bjørumslet Herlev (referent)


Dagsorden

1. Valg af dirigent

2. Godkendelse af forretningsorden for mødet

3. Forslag om deltagelse i den boligsociale helhedsplan for Husum-Tingbjerg

Ib Sørensen, næstformand i organisationsbestyrelsen, bød velkommen og foreslog Dorthe Raltters som dirigent.

Ad 1 – Valg af dirigent

Dorthe Raltters, medlem af fsb´s dirigentkorps, blev valgt og konstaterede herefter, at afdelingsmødet var lovligt indkaldt og dermed beslutningsdygtigt.

Ad 2 – Godkendelse af forretningsorden for mødet

Godkendt.

Valg af referent

Frederikke Bjørumslet Herlev blev valgt.

Følgende personer blev valgt til stemmeudvalget

I henhold til forretningsordenen blev Thomas Beckmann (drift), Ib Sørensen (organisationsbestyrelsen), Mohammad Saleem Sheikh (beboer i 01-43), Lebohang Sanyang (beboer i 01-50) valgt til at bistå dirigenten.

Side 2 af 6

Ad 3 – Forslag om deltagelse i den boligsociale helhedsplan for Husum-Tingbjerg – forslagsstiller fsb’s organisationsbestyrelse

Forslag om

Deltagelse i den boligsociale helhedsplan for Husum-Tingbjerg

Afstemning

Vi foreslår, at Tingbjerg I deltager i den boligsociale helhedsplan for Husum-Tingbjerg i perioden 1. september 2024 til 31. august 2028.

Begrundelse

Projektbeskrivelse:

Den boligsociale helhedsplan skal hjælpe til at øge beboernes trivsel, muligheder og livsvilkår i de deltagende almene boligafdelinger. Konkret betyder det en lang række aktiviteter, som fx:

• beboerrådgivning

• vejledning til unge om uddannelse

• hjælp til fritidsjob og lommepengejob

• støtte til beboernes frivillige indsatser

• samarbejde med skoler og forældre

• familierådgivning

• tryghedsaktiviteter i bydelen og i afdelingerne

• vejledning til fritidsaktiviteter

• jobindsatser til voksne og meget, meget mere

Tingbjerg I deltager i dag i den boligsociale helhedsplan Tingbjerg- Utterslevhuse, der slutter den 31. august 2024.

Økonomi, 01-43 – Tingbjerg I

Hvad koster det? Hvad betyder det for huslejen?

Det samlede budget for den boligsociale helhedsplan er cirka 42,5 mio. kr. Landsbyggefonden betaler cirka 32 mio. kr., og resten fordeles mellem Københavns Kommune og boligafdelingerne. Den andel som Tingbjerg I skal dække, udgør i alt 513.700 kr. eller ca. 128.425 kr. per år.

Det betyder en huslejestigning på cirka 0,4 % i de fire år, som den boligsociale helhedsplan varer. Eller 0,1 % sammenlignet med den nuværende helhedsplan. Huslejestigningen er gældende i helhedsplanens løbetid.

Side 3 af 6

Eksempler på lejlighedstyper og månedlig stigning, cirka:

• 2-rumslejlighed på 52 m2 5 kr.

• 2-rumslejlighed på 67,1 m2 5 kr.

• 3-rumslejlighed på 81,8 m2 6 kr.

• 4-rumslejlighed på 86,6 m2 7 kr.

• 4-rumslejlighed på 104 m2 9 kr.

Økonomi, 01-50 – Tingbjerg II

Hvad koster det? Hvad betyder det for huslejen?

Det samlede budget for den boligsociale helhedsplan er cirka 42,5 mio. kr. Landsbyggefonden betaler cirka 32 mio. kr., og resten fordeles mellem Københavns Kommune og boligafdelingerne. Den andel som Tingbjerg II skal dække, udgør i alt 864.700 kr. eller ca. 216.175 kr. per år.

Det betyder en huslejestigning på cirka 0,4 % i de fire år, som den boligsociale helhedsplan varer. Eller 0,1 % sammenlignet med den nuværende helhedsplan. Huslejestigningen er gældende i helhedsplanens løbetid.

Eksempler på lejlighedstyper og månedlig stigning, cirka:

• 2-rumslejlighed på 56,4 m2 5 kr.

• 3-rumslejlighed på 80 m2 6 kr.

• 4-rumslejlighed på 106,8 m2 8 kr.

Fakta

Den boligsociale helhedsplan er et samarbejde mellem Landsbyggefonden, Københavns Kommune og beboerne i de enkelte boligafdelinger. De overordnede mål og indsatser for helhedsplanen fastsættes for en fireårig periode ved helhedsplanens begyndelse. Men de enkelte aktiviteter og forløb vil løbende blive ændret og justeret undervejs i et samarbejde mellem beboerne, helhedsplanens medarbejdere og andre samarbejdspartnere.

Hvis Tingbjerg I og II stemmer ja til deltagelse i helhedsplanen, vil den boligsociale helhedsplan i Husum-Tingbjerg blive administreret af fsb og vil omfatte 18 boligafdelinger med i alt 5.066 lejemål og 10.700 beboere.

De 18 boligafdelinger i Boligsocial helhedsplan for Husum-Tingbjerg vil være:

5 fsb-afdelinger: 01-30 Skolevangen I, 01-70 Husumgård, 01-32 Voldparken, 01-43 Tingbjerg I og 01-50 Tingbjerg II

2 AAB-afdelinger: afd. 38 og afd. 80

Side 4 af 6

11 SAB/KAB-afdelinger: Tingbjerg I, Tingbjerg II, Tingbjerg III, Tingbjerg IV, Tingbjerg V, Utterslevhuse, Glumsøparken, Lollikhuse, Rolandsgården, Langelandshus og Falsterbo

Bemærkninger til forslaget

Lotte Thiim Bertelsen, boligsocial chef hos fsb, og Henrik Mønsted Larsen, leder af den boligsociale helhedsplan i Husum, præsenterede forslaget.

Den nuværende boligsociale helhedsplan udløber til august. Den nye helhedsplan vil, hvis den vedtages, videreføre arbejdet. Landsbyggefonden giver 32 mio. kr. (75 %) på betingelse af, at Københavns Kommune og de deltagende afdelinger betaler hver halvdelen af de resterende 25 %.

Det er nyt at helhedsplanen slås sammen med Husum-området. Landsbyggefonden ønsker færre helhedsplaner for at mindske udgifterne til administration. Det kræver et større fokus på, hvordan vi sørger for at være til stede fysisk i alle afdelingerne. Planen er at beboerne i Tingbjerg stadig skal kunne møde medarbejderne enten nede i haven (Virkefeltet), på ejendomskontoret eller i Kulturhuset. Det daglige kontor flyttes til EnergiCenter Voldparken (ECV).

I helhedsplanen arbejdes blandt andet med:

- Børn og unge, skolegang, lommepengejob/fritidsjob, introduktion til arbejdsmarkedet

- Voksne, indgang til arbejdsmarkedet, individuel rådgivning og vejledning, eventuel beskæftigelse nogle timer om ugen i fsb-driften

- Tryghed og kriminalitetsforebyggelse, samarbejde med lokalt politi, SSP, tryghedspartnerskabet

- Sammenhængskraft/medborgerskab, deltagelse i politiske valg, øge følelsen af at være en vigtig del af samfundet

Der kommer også til at være stort fokus på at tiltrække andre indsatser/yderligere ressourcer til området. Sidste år tiltrak vi 2,9 mio. kr. yderligere til aktiviteter.

Bemærkninger fra beboerne:

Der var generelt enighed om, at det er en god ting med boligsociale aktiviteter i Tingbjerg, men ”formen” på helhedsplanen blev udfordret – skal Tingbjerg have en anden ”pakke”?

Tingbjerg har allerede flere gode tiltag og frivillige kræfter, der arbejder udenfor helhedsplanen. Der er hos nogle et ønske om i højere grad at støtte beboerforankrede tiltag, og en indsats der er mere målrettet de behov, der er i Tingbjerg.

Side 5 af 6

Det er få af Tingbjergs beboere, der bruger helhedsplanens tilbud. Nogle var bekymrede for, at visse grupper bliver glemt under helhedsplanen, fx de etniske danske kvinder og ældre beboere.

Annie Petersen, leder af pensionistcentret i TIngbjerg, tilføjede at de som frivilligt initiativ gør meget for de ældre i området som et supplement til helhedsplanen. Pensionistcentret ønsker et endnu større samarbejde med helhedsplanen fremover.

Der var en generel bekymring for at skulle slås sammen med Husum:

- Der har tidligere været udfordringer med samarbejdet mellem Tingbjerg/Husum

- At beboerne skal for langt for at få hjælp/der er ikke den samme nærhed

- Færre ressourcer dedikeret til Tingbjerg

Det blev nævnt, at det boligsociale arbejde burde være noget der blev varetaget af kommunen.

Området står overfor en fysisk helhedsplan og usikkerheden om konsekvenserne af denne (herunder de økonomiske) fylder. Skulle man i stedet bruge pengene på at vedligeholde vores bygninger? Det blev nævnt, at renoveringen i afdelingen 1-50 lige nu er i proces. Lokalplanen er i høring over sommeren. Afdelingsbestyrelsen er ved at lave høringssvar. D. 22. juni er der debat om lokalplanen, følgegruppen deltager, men alle er velkomne.

En beboer fortalte, at nogle kan føle sig presset af blandt andet jobcentret til at deltage i aktiviteter under helhedsplanen. Anne Sophie Hansen tilføjede, at hun meget gerne hører fra disse beboere, så det kan løses. Det er ikke meningen, at nogle skal føle sig presset.

Der lød et ønske om større involvering af beboerne og afdelingsbestyrelsen. Beboerne vil gerne høres, ikke ”administreres”.

Nogle beboere var bekymrede for at kriminaliteten vil stige, hvis der ikke er en helhedsplan.

fsb har umiddelbart gode erfaringer med at slå helhedsplaner sammen, da kommunen nemmere forpligter sig til tættere samarbejde.

Rammen om helhedsplanen er fast (fokusområderne), men indenfor rammen er der generelt stort manøvrerum. Generelt er der stor åbenhed for dialog med beboerne, og at understøtte frivillige indsatser/beboerinitiativer i området. Helhedsplanen er indstillet på et nært samarbejde med afdelingsbestyrelsen og afdelingen, så planen understøtter de behov der er, og der skabes en nærhed i Tingbjerg.

Side 6 af 6

Nogle tal på den nuværende helhedsplans arbejde fra 2023:

- 118 unge i uddannelsesvejledning/fritidsjobvejledning

- 69 børn kom i lommepengejob

- 23 børn kom i fritidsjob

- 138 i beboerrådgivning, i alt 424 samtaler

- 162 voksne og 241 børn i familieindsatser/kurser i samarbejde med kommunen

- 69 voksne i job-/uddannelsesvejledning.

- 25 voksne blev bro-bygget til uddannelser

- 25 voksne i virksomhedspraktik

- 19 i småjobs, som er videre i andet arbejde eller afklaret til fleksjob/førtidspension

- 95 % af pengene i helhedsplanen går til løn, men arbejdet under helhedsplanen ligger i høj grad i relationerne

- De ekstra midler der søges, går hovedsageligt til aktiviteter (eks. familieferie, kulturprojekter, ”Glade sunde børn” mv.)

Tallene sendes gerne til afdelingsbestyrelserne fremover, så de kan fremlægges løbende.

Der var ligeledes et ønske om, at afdelingsmødematerialet en anden gang oplyser om hele huslejeomkostningen til en ny boligsocial helhedsplan – og ikke blot angiver, hvor meget en ny boligsocial helhedsplan er dyrere end den eksisterende.

Der lød en stor ros til den nuværende boligsociale medarbejder/beboerrådgiver. I den kommende plan opprioriteres denne indsats og der kommer fire beboerrådgivere. Den personlige dialog er vigtig – man får en anderledes tilknytning og hjælp end hos en sagsbehandler hos kommunen. Der lød også stor ros til ildsjælene i Tingbjerg, der gør en stor forskel.

Der blev afholdt en skriftlig afstemning.

01-43 Tingbjerg I: 20 stemmer for, 8 stemmer imod. Forslaget blev vedtaget.

01-50 Tingbjerg II: 36 stemmer for, 14 stemmer imod og 4 blanke stemmer. Forslaget blev vedtaget.

Dirigenten, Dorthe Raltters, takkede herefter for et godt møde og erklærede mødet for hævet kl. 20.05.


Vigtig information om persondata: Når du deltager i et afdelingsmøde, vil dit navn og din adresse kunne fremgå af materialet forud for og referatet af afdelingsmødet. Det sker eksempelvis, hvis du stiller op til afdelingsbestyrelsen, hvis du har fremsat et forslag, som skal behandles på afdelingsmødet, eller hvis du kommenterer et fremsat forslag.

Dokumenterne vedrørende afdelingsmøder kan ikke slettes eller anonymiseres. Du kan læse mere om reglerne for behandling af persondata på www.fsb.dk.