Fællesskab og Haverum mellem Vestgavl, Solgavl, Fuglgavl og Trappegavl

Opsamling på møder 26. juni 2024 med nuværende og kommende beboere i de tre haverum nord for Gavlhusvej

Rammer

I efteråret 2024 står rækkehusene i haverummene færdigt. Omkring rækkehusene anlægges der bede og træer, som er bestemt af lokalplanen – Se kort med placeringer og eksempler på stauder og træer. Udover de bed og græsarealer der anlægges, er der også eksisterende træer, buske, planter og græsareal.

De fælles arealer er ejet af de almene beboere og må benyttes af alle. De fælles haverum, og de elementer der tilføjes, skal kunne håndtere og leve op til offentlig brug og er underlagt husordenen for den afdeling de ligger i (afdeling 50 fsb).

Beboerinput

26. juni blev der holdt møder med eksisterende og kommende beboere i de tre haverum. Der deltog mere end 30 beboere, hvoraf den største andel var kommende beboere i rækkehusene. De input, der kom frem på mødet, hænger godt sammen med de input som de almene beboere er kommet med tilbage i april, hvor der var en husstandsomdelt undersøgelse. Undersøgelsen pegede på, at haven primært bruges til afslapning, leg, spisning og sociale aktiviteter, og det er de samme funktioner der peges på som ønsker for den fremtidige have: Muligheder for leg, borde og bænke, vild med vilje etc.

Den samlede undersøgelse kan læses her.

På mødet blev der peget på afslapningsmuligheder (hængekøjer), fleksible borde/bænke, mulighed for at have bål og grille, Forskellige legestationer, som muliggør at man kan gå på opdagelse i forskellige haverums legepladser, ligesom en øget beplantning og tilpasning af den eksisterende gamle beplantning for at sikre biodiversitet, dyreliv og afskærmning var centrale budskaber.

Se flere og konkrete input fra mødet:

G1
Sammenhæng mellem ny og eksisterende haveanlæg – så de gamle udvikles som det nye. Opdeling i forskellige zoner (legezone med fx trampolin, borde/bænke). Flere træer (frugttræer) og buske, vild med vilje (for at skabe afskærmning og biodiversitet), bålplads, Hængekøjer, LAR, vandbassin (til gavn for flora og fauna).

G2
Græsplæne med mulighed for aktiviteter (kongespil etc.), fleksible borde og bænke (gerne bænke der er gode at sidde på). Grillplads/bålplads ved pergolaen med siddepladser omkring. Hængekøjer til hygge og afslapning. Evt. flere træer (hjemhørende/frugttræer og frugtbuske), fællesbede/urtebede. Vild med vilje, syrenbuske, sommerfuglebuske og insekthoteller.

G3
Mindre legefaciliteter (fx vippe, rutsjebane, monkey bars, gynger). Hængekøjer, borde og bænke og grillplads (måske i det nord-østlige hjørne). Ønske om frugttræer og frugtbuske. Undersøge, hvordan haven kan bruges om vinteren fx til en kælkebakke, så den ikke kun er interessant om sommeren.

Næste skridt
Byudviklingsteamet får skitseret nogle muligheder for indretning af haverum med udgangspunkt i de input der er kommet. Til en start, vil nogle af elementerne som fx borde og stole kunne etableres inden næste sommer, hvor befæstning (fliser), legepladser, beplantning vil kræve en økonomi, der endnu ikke er på plads. Etablering og udvikling af haverummene vil derfor ske løbende – i dialog med beboere, afdelingsbestyrelser og bydelsforeningen. Takten vil være med til at konsolidere fællesskabet på tværs af boform omkring haverummene samt identificere brug og behov, når haverummene efter byggerierne igen bliver til at være i. Hvis der er en gruppe af beboere på tværs af almene og private, som er interesseret i det videre arbejde og i at arbejde for fællesskabet i haverummet, kan de nedsætte et haveudvalg, som kan være kontaktpersoner for bestyrelser, driften og byudviklingen.

Link:

- Lokalplaner
- Udviklingsplan
- Beboerundersøgelse
- Haveplan for G1-G3
- Beplantningseksempler for stauder og prydgræsser
- Træliste
- Invitation